BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 45€

Ideje za ručak - jela za sva godišnja doba

Bogati i raznovrsni ručak poslužen na stolu

Muči vas što kuhati iz dana u dan? Teško je pronaći inspiraciju, osmisliti ideje za ručak i udovoljiti ukusima svih ukućana. No, uživanje u finim obrocima tijekom cijele godine ipak može biti zadovoljstvo, a ne stres. Svako godišnje doba donosi svoje sastojke i motivaciju za raznolike obroke.

Korištenjem sezonskih namirnica, vaši obroci postat će zdraviji i ukusniji. U ovom tekstu donosimo vam razne ideje za ručak koje su savršene za određeno godišnje doba i recept za ručak koji možete koristiti tijekom cijele godine.

Proljeće - Rižoto od šparoga i graška

Idealan proljetni obrok prepun zdravlja na tanjuru, a uz to i niskokaloričan. Umjesto šparoga i graška, možete koristiti tikvice pa opet imate zdrav i kvalitetan obrok.

Sastojci

2 šalice Arborio riže
1 luk
1 češanj češnjaka
1 šalica svježih šparoga
1 šalica svježeg graška
4 šalice povrtnog temeljca
Pola šalice bijelog vina
Pola šalice parmezana
2 žlice maslaca
Sol i papar po želji

Priprema

Šparoge narežite na komadiće, luk sitno nasjeckajte, a češnjak zgnječite. Zagrijte temeljac u loncu i držite ga na laganoj vatri. U drugom loncu rastopite maslac te dodajte luk i češnjak. Dinstajte dok luk ne postane staklast. Potom dodajte rižu i pržite je minutu ili dvije dok ne postane prozirna. Dodajte bijelo vino i kuhajte dok tekućina ne ispari. Zatim počnite postepeno dodavati temeljac, promiješajte i pustite da ispari, pa ponovno dodajte nekoliko žlica i tako sve dok ne dodate cijeli temeljac. Kad je riža gotovo skuhana, dodajte šparoge i grašak te kuhajte 2 do 3 minute.

Umiješajte ribani parmezan, maslac, sol i papar po želji. Idealno bi bilo poslužiti odmah, jer je rižoto tako najbolji.

Ljeto - Pileći ražnjići s tikvicama i limetom

Ovaj lagani recept kombinira sočne pileće ražnjiće s osvježavajućim okusom tikvice i limete. Savršeno za ljetni roštilj.

Sastojci

2 pileća fileta
2 tikvice
2 limete
2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
1 žličica mljevene paprike
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po želji

Priprema

U zdjeli za marinadu pomiješajte sok i naribanu koricu limete, maslinovo ulje, sitno sjeckani ili gnječeni češnjak, slatku papriku, sol i papar. Dodajte narezane pileće kockice u marinadu, dobro promiješajte, pokrijte zdjelu i ostavite da odstoji u hladnjaku barem 30 minuta, a po mogućnosti i duže, da se okusi bolje povežu. Zatim, tikvice narežite na kolutove, posolite i popaprite, a zatim ih premažite maslinovim uljem. Komade pilećeg mesa nabodite na drvene ražnjiće.

Zagrijte roštilj na srednje jakoj vatri. Kad je roštilj spreman, stavite pileće ražnjiće i tikvice na rešetku. Ražnjiće pecite 6 - 8 minuta s obje strane, odnosno dok meso ne bude potpuno pečeno i ne dobije koricu. Tikvice pecite 3 - 4 minute sa svake strane, dok ne budu mekane i blago zapečene. Nakon toga, tikvice možete dodati mesu na ražnjiće.

Poslužite pileće ražnjiće sa svježim limetama i tikvicama. Po želji, dodajte metvicu ili peršin za dodatnu svježinu.

Jesen - Juha od buće s kokosovim mlijekom

Ova kremasta juha okrepljujući je jesenski obrok, koji će vas ugrijati i razveseliti svojim bogatim okusom i aromama, kombinirajući blagost bundeve i svježinu kokosovog mlijeka.

Sastojci 

1,5 kg bundeve (otprilike 1 bundeva srednje veličine)
1 luk
2 češnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1/2 žličice đumbira
1/2 žličice kima
1/2 žličice kajenskog papra
4 šalice povrtnog temeljca
1 limun
1 šalica kokosovog mlijeka
Sol i papar po želji

Priprema

Bundevu očistite i narežite na kockice. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i češnjak i pržite nekoliko minuta dok luk ne postane staklast. Dodajte mljeveni đumbir, kim i kajenski papar u lonac te pržite još minutu kako bi začini pustili svoje arome. Dodajte kockice bundeve u lonac i kuhajte ih s lukom i začinima nekoliko minuta, povremeno miješajući. Ulijte povrtni temeljac preko bundeve. Pustite da zavrije, pa smanjite vatru i pustite da se kuha pokriveno 20-ak minuta ili dok bundeva ne omekša.

Kada se bundeva skuha, izmiksajte sastojke da se pretvore u glatku juhu. U tome vam može pomoći kuhinjski multipraktik Kitchen Buddy koji brzo i jednostavno usitnjava, miksa i sjecka vaše povrće.

Potom vratite juhu na štednjak i dodajte sok i naribanu koru limuna za svježinu. Dodajte kokosovo mlijeko i promiješajte da se sjedini s juhom. Ako želite da juha bude gusta, stavite manje kokosovog mlijeka, a više za kremastiju verziju. Zagrijte juhu na niskoj temperaturi, ali pazite da ne prokuha. Posolite i popaprite po želji.

Zima - Sarme

Tradicionalno zimsko jelo koje će zagrijati vaše tijelo i dušu tijekom hladnih mjeseci. Uživajte u pripremi i obroku!

Sastojci 

1 velika glavica kiselog kupusa
500 g mljevenog mesa
1 veći luk
1 šalica riže
2 žlice ulja
2 češnja češnjaka
1 žlica crvene paprike
1 žlica passate
Sol i papar po želji
2 lista lovora
Voda po potrebi

Priprema

Kiseli kupus stavite u veću zdjelu i prelijte vodom. Pustite da odstoji 10 - 15 minuta da bi se smanjila kiselost zelja. Zatim dobro isperite i ocijedite. U velikoj tavi, zagrijte ulje i propržite sitno sjeckani luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte mljeveno meso i pržite ga nekoliko minuta uz miješanje, dok ne postane smeđe boje. Dodajte rižu i pržite zajedno s mesom i lukom nekoliko minuta. Dodajte crvenu papriku i passatu, promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta. Dodajte sol, papar i listove lovora. Promiješajte sve sastojke.

U veliki lonac stavite nekoliko listova kiselog kupusa na dno, stvarajući tako podlogu za sarmu. Na svaki list stavite malo pripremljene smjese od mesa i riže, zatim ga savijte tako da smjesa bude unutra. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve listove i smjesu. Složite sarme u loncu u nekoliko redova. Prelijte ih vodom, tek toliko da ih pokrijete.

Sarme kuhajte na laganoj vatri 2 - 3 sata, povremeno provjeravajući razinu vode i dodajući po potrebi.

Sva godišnja doba - Burgeri

Ovi klasični burgeri jednostavni su za pripremu i mogu se prilagoditi osobnim ukusima. Recept je za četiri burgera.

Sastojci

500 g mljevene govedine
4 burger peciva
4 lista zelene salate
4 kriške svježe rajčice
4 kriške luka
4 kriške sira po izboru
4 žlice majoneze
2 žlice kečapa
1 žlica senfa
Pola žličice Worcestershire umaka
Pola žličice mljevene paprike
Sol i papar po želji

Priprema

Krenite s pripremom umaka. Pomiješajte majonezu, kečap, senf, Worcestershire umak, mljevenu papriku, sol i papar u manjoj zdjeli. Stavite umak u hladnjak dok pripremate ostale sastojke. S umacima se možete dosta poigrati, mnoštvo je varijacija.

Uz pomoć preše za hamburgere brzo i jednostavno oblikujte četiri burgera od mljevene govedine. Lagano posolite i popaprite svaki burger.

Zagrijte grill tavu ili roštilj na srednje jakoj vatri. Kad se ugrije, pecite hamburgere 3 - 5 minuta sa svake strane, ovisno o tome koliko želite da budu pečeni. U zadnjoj minuti pečenja, dodajte kriške sira na burgere. Tijekom pečenja, prerežite burger peciva i lagano ih tostirajte na roštilju ili tavi.

Na kraju, stavite list zelene salate na dno peciva, zatim burger s toplim sirom, krišku rajčice i krišku luka te dodajte umak. Zatvorite burger gornjim dijelom peciva i poslužite odmah dok je toplo.

Za kraj

Ovo je samo nekoliko ideja što kuhati tijekom cijele godine. Ovi recepti nude raznolikost u pripremi, ovisno o sezoni, a nisu previše komplicirani.

Više o prednostima sezonske prehrane možete pronaći ovdje, a ako ste u potrazi za kuhinjskim pomagalima, pogledajte našu ponudu. Nadamo se da ćete uživati u ovim raznovrsnim i ukusnim obrocima u svim godišnjim dobima!