BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 45€

Najbolji recepti s tikvicama za zdravi obrok

Tikvica i knjiga s receptima za pripremu zdravih jela s tikvicama

Tikvice su iznimno popularno povrće koje možemo pronaći u kuhinjama diljem svijeta. Njihova blaga tekstura i svestranost u načinu pripreme čine ih idealnima za različite vrste jela. U nastavku slijede najbolji recepti s tikvicama za sve zdravoljupce.

Tikvice su pune važnih vitamina, minerala i antioksidansa, imaju mnogo vlakana, malo kalorija, a puno vode. Dobile su nadimak kuhinjski kameleon jer se slažu s nebrojeno mnogo namirnica i mogu se koristiti u gotovo svakom receptu. Pa krenimo.

Punjene tikvice

Punjene tikvice su klasično jelo koje možete poslužiti kao glavno ili kao prilog. Možete ih napuniti mješavinom mljevenog mesa, riže i začina, a za vegetarijansku varijantu, možete koristiti kvinoju ili bulgur sa svježim povrćem.

Sastojci

4 srednje tikvice
500 g mljevenog mesa (ili kvinoja za vegetarijansku verziju)
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, usitnjeni
1 šalica kuhane riže
Sol, papar i začini po želji

Priprema

Prepolovite tikvice po dužini i izdubite sredinu. U tavi pržite luk i češnjak, dodajte meso (ili quinou), pa kuhajte dok se sve lijepo ne poveže. Umiješajte rižu i začine. Napunite tikvice smjesom i stavite peći na 180°C oko 25 minuta.

Tikvice na žaru

Brz i jednostavan način pripreme tikvica je pečenje na žaru. Tikvice na žaru savršene su kao lagani ljetni obrok ili kao dodatak roštilju.

Sastojci

4 tikvice, narezane na tanke šnite
Maslinovo ulje
Sol i papar
Limunov sok

Priprema

Premažite tikvice maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Pecite na žaru nekoliko minuta sa svake strane. Poslužite s malo limunovog soka po vrhu.

Tjestenina s tikvicama

Jednostavno i ukusno, ovo jelo kombinira svježe tikvice s tjesteninom i aromatičnim začinima. Idealno je jelo za ljetne vruće i teške dane.

Sastojci

400 g tjestenine po izboru
2 velike tikvice, narezane na kockice
2 češnja češnjaka, usitnjeni
Maslinovo ulje
Sol, papar i svježi bosiljak

Priprema

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U tavi na maslinovom ulju pržite češnjak i tikvice. Dodajte skuhanu tjesteninu, začinite solju, paprom i svježim bosiljkom.

Rižoto s tikvicama

Kremasti rižoto od tikvica i limuna ukusno je i jednostavno vegetarijansko jelo. Kremoznost se postiže dodavanjem maslaca pred kraj kuhanja. Ako ste ipak ljubitelj mesa, možete dodati piletinu narezanu na kockice ili trakice i svejedno ćete dobiti lagan i zdrav obrok.

Sastojci

2 srednje tikvice, narezane na kockice
2 češnja češnjaka, usitnjenog
1 velika glavica luka, nasjeckanog
200 g riže okruglog zrna
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
1 čaša bijelog vina
75 g maslaca
1 čaša bijelog vina (opcionalno)
100 g parmezana, naribanog
Maslinovo ulje
Sol i papar
Svježi peršin ili bosiljak za dekoraciju

Priprema

Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Nasjeckajte luk, češnjak i tikvice (tikvice možete i naribati ako vam je tako draže ili kombinirati). Na malo maslinovog ulja, stavite dinstati luk i češnjak u široj tavi i pržite dok luk ne postane proziran. Ubacite rižu u tavu i pržite par minuta dok ne postane staklasta. Ako koristite vino, sada ga dodajte i pustite da alkohol ispari.

Počnite lagano dodavati vrući temeljac, stalno miješajući dok riža ne upije tekućinu prije sljedećeg dodavanja. Nakon otprilike 15 minuta kuhanja rižota, dodajte tikvice. Nastavite kuhati, dodavajući temeljac po potrebi, dok riža ne postane “al dente”. Kad je rižoto gotov, umiješajte maslac i parmezan. Začinite solju i paprom po želji. Poslužite toplo, posuto svježim peršinom ili bosiljkom.

Krem juha od tikvica

Lagana i kremasta juha od tikvica pravi je odabir za proljetno jelo. Nakon posluživanja po želji u juhu možete dodati malo bučinih sjemenki i kiselo vrhnje.

Sastojci

3 srednje tikvice, narezane na kockice
1 veći krumpir (ili 2, 3 manja)
1 glavica luka, nasjeckanog
2 režnja češnjaka, usitnjenog
1,5 l vode ili povrtnog temeljca
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar, muškatni oraščić

Priprema

Nasjeckajte luk na kockice, češnjak protisnite, a tikvice narežite na manje komade. Krumpir operite, ogulite i narežite na manje kockice. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte luk, pržite nekoliko minuta dok ne omekša. Potom dodajte češnjak te ga pržite pola minute otprilike. Dodajte tikvice i krumpir pa sve kratko propirjajte. Začinite po želji i prelijte temeljcem ili vodom. Kuhajte dok krumpir ne omekša. Kad je skuhano, usitnite sve zajedno štapnim mikserom i dodajte začina ako nedostaje.

Na kraju

Ovi recepti nude raznolikost u pripremi tikvica, od roštilja do toplih jela na žlicu. Tikvice su iznimno zdrave, bogate su vitaminima A i C te kalijem. Također su niskokalorične, što ih čini odličnim izborom za one koji paze na prehranu.

Dodatne ideje za recepte s tikvicama možete pronaći ovdje, a ako ste u potrazi za kuhinjskim dodacima, pogledajte našu ponudu. Nadamo se da ćete uživati u ovim raznovrsnim i ukusnim obrocima s tikvicom kao glavnom zvijezdom.