BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 45€

Božićni keksi & kolačići - zabava za cijelu obitelj

Bozicni kolačići i keksi u pripremi - obitelj priprema i valja tijesto.

Blagdani su vrijeme radosti, obiteljskih okupljanja i naravno - ukusnih slastica! Pravljenje blagdanskih kolačića u obliku zvijezde, božićnog drvca, srca i raznih ostalih oblika, ne donosi samo radost uživanja u tim neodoljivim slasticama, već je i sjajna, a jednostavna aktivnost za cijelu obitelj. U nastavku ćemo podijeliti nekoliko savjeta i trikova kako bi vaši božićni kolačići bili savršeni i zabavni za izradu.

Odabir tijesta za keksiće s oblicima

Najvažniji dio svakog keksa s oblikom je tijesto. Preporučujemo klasično tijesto za božićne kekse koje se lako mijesi i ne širi se previše prilikom pečenja. Ovo će osigurati da vaši keksići zadrže svoj oblik.

Evo jednostavnog recepta koji mi koristimo:


  • 300g brašna
  • 200g maslaca
  • 100g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 vanillin šećer

Više recepata za izradu božićnih kolačića možete pronaći ovdje.

Izbor oblika

Blagdanski oblici mogu uključivati sve, od zvjezdica i srca do Djeda Mraza i sobova. Izbor oblika ovisi o vašim preferencijama, željama i kreativnosti. Nemojte se bojati eksperimentirati s različitim veličinama, oblicima i vrstom božićnih slastica.

Pečenje i skladištenje

Pečenje kolačića treba biti kratko, obično oko 10-15 minuta na 180°C, ovisno o veličini i debljini. No, jako je važno da pećnica bude zagrijana prije početka pečenja. Nakon pečenja, važno je da ih ostavite da se potpuno ohlade prije dekoriranja. Ohlađene kolačiće možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi kako bi ostali svježi.

Dekoriranje kolačića

Dekoriranje je ono gdje zabava zaista počinje! Obojite glazuru u razne boje i koristite različite vrste šećernih ukrasa, čokoladne mrvice ili čak jestive boje za dodatni ukras. Djeca će posebno uživati u ovom dijelu izrade božićnih kolačića.

Kako biste bez problema pripremili savršene božićne kekse, važno je imati prave alate. Evo popisa osnovnih kuhinjskih alata i setova koji će vam pomoći u stvaranju nezaboravnih slastica, a koje možete pronaći u našoj ponudi:


  • Valjak za tijesto - odaberite kvalitetan valjak koji će vam omogućiti ravnomjerno razvaljati tijesto, bez puno muke.
  • Setovi oblika za kekse - izaberite setove s različitim oblicima, poput zvijezda, srca, leptira ili cvijeća. Ovi oblici se mogu koristiti tijekom cijele godine, a ne samo za blagdane.
  • Miješalica za tijesto - električna miješalica će vam uštedjeti vrijeme i trud te omogućiti brzo i jednostavno oblikovanje tijesta.
  • Silikonska podloga za valjanje tijesta - ova podloga sprječava lijepljenje i olakšava prenošenje oblikovanih keksa na pleh za pečenje.
  • Plehovi za pečenje - koristite kvalitetne posude koje ravnomjerno raspoređuju toplinu za jednolično pečenje. 
  • Setovi za dekoraciju - uključite različite vrhove za špricanje, boje za glazuru i šećerne perlice za dekoriranje keksa. 

Pravljenje božićnih keksa i kolačića divna je tradicija koja donosi puno veselja i slasnih trenutaka. Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da stvorite slasne delicije. Sretno pečenje i uživajte u slatkim blagdanskim trenucima!

Za nešto zdraviju varijantu i konkretan obrok, pogledajte naše originalne recepte s tikvicamajela za sva godišnja doba ili naših 5 ideja za brzi ručak.